Една от основните теми, която ще бъде разгледана на Европейския

...
 Една от основните теми, която ще бъде разгледана на Европейския
Коментари Харесай

Борисов на извънредна среща за бежанците

 Една от главните тематики, която ще бъде прегледана на Европейския съвет, е точно промяната на Общата европейска система за леговище. Между страните обаче има тежко разделяне по какъв начин да се оправят с казуса. Въпросът даже провокира заплаха от разединение в ръководещата коалиция в Германия. Според непознати издания неофициалната среща е била контрактувана по време на диалозите в сряда сред немския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон. Меркел получи ултиматум от Християнсоциалния съюз да откри решение на мигрантския въпрос на равнище Европейски Съюз и се чака в неделя тя да показа пред сътрудниците си компромисен вид. Преди дни пък Борисов посочи, че ще предложи затваряне на всички външни граници на Европейски Съюз, непоколебим надзор на ГКПП-тата и помощ за страните на първа линия. Българското предложение има поддръжката на забележителна част от страните в Европейски Съюз, измежду които и Франция, съгласно които то съставлява добра основа за идните диалози в Европейския съвет, стана ясно след конференция на Юнкер и френския министър председател Едуар Филип.
Според програмата за интернационалните задължения на Борисов през идващите две седмици българският министър председател ще обиколи 5 пъти Европа поради разнородни задължения. След срещата за бежанците в Брюксел, в сряда Борисов би трябвало да е на българо-турската граница за откриването на разширението на газовата връзка с южната ни съседка. На идващия ден министър председателят лети назад за Брюксел за съвещанието на Европейския съвет. В съботата след събитието той пътува за Австрия, където ще съобщи алегорично председателството на Съвета на Европейски Съюз на австрийския си сътрудник Себастиан Курц на гала в Алпите. След това - на 3 юли, Борисов ще регистрира свършеното през последните 6 месеца пред Европейския парламент в Страсбург. В програмата му следва среща на водачите от така наречен Варненска четворка - България, Румъния, Сърбия, Гърция, в Солун. Ден по-късно ще посети Сараево за церемонията по връчването на влиятелната европейска премия " Европейска персона на годината ", само че единствено за няколко часа, защото четвъртък вечерта би трябвало да посрещне в София премиера на Китай Ли Къцян. София ще бъде хазаин на Седмата среща на върха на страните от Централна и Източна Европа и Китай 16+1. На съпътстващия бизнес конгрес пък се чака наличие на към 1000 предприемачи от всички участващи страни. За провеждането на всички събития кабинетът отпусна през вчерашния ден близо 160 хил.лв.

 

Отварят лагера в Пъстрогор

Транзитният бежански център в село Пътрогор ще продължи да действа, само че като център от отворен вид, защото сега миграционният напън е невисок. Структурата бе преустроена в затворен вид с евросредства поради многото търсещи протекция и от систематичното нарушение на публичния ред от настанените в центрове от отворен вид. Кабинетът взе решението за смяната през вчерашния ден с конкретизиране, че при нужда ще бъде стартирана административната процедура по трансформирането му в затворен вид. На Държавната организация за бежанците и Министерство на вътрешните работи бе предоставено да подхващат нужните ограничения за изменение и допълнение на грантовото съглашение.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР